Sådan opretter du en forening

At starte en forening handler om at samle mennesker om et fælles formål. Du definerer foreningens mål, udarbejder vedtægter og samler en kernegruppe. Med juridisk registrering og en solid plan kan du fokusere på aktiviteter og finansiering, samtidig med at du skaber en platform for positiv forandring i samfundet.

28/11/2024

 Sådan opretter du en forening

At stifte en forening kan være en berigende oplevelse, der gør det muligt at skabe fællesskab og gøre en forskel i samfundet. Uanset om det handler om sport, kultur eller en anden hjertesag, kan en forening være fundamentet for at gøre en forskel. Denne guide hjælper dig trin for trin med at starte din egen forening, fra idé til realisering.

Hvad er en forening?

En forening er en sammenslutning af personer, der arbejder mod et fælles formål. Foreninger kan opdeles i flere forskellige typer, hvor de mest almindelige foreninger i Danmark er følgende:

  • En frivillig forening kan have mange forskellige formål såsom at fremme sport, kultur, sociale eller miljømæssige aktiviteter. Eksempler inkluderer idrætsforeninger, kunstforeninger og frivillige organisationer. Her er fokus på at fremme det fælles formål. De må ikkeoverskride en omsætning på 50.000 kr. eller have skattepligtige forpligtelser for at forblive frivillige.
  • En almindelig forening/ikke-erhvervsdrivende forening kan også have mange forskellige formål, men det må ikke være at fremmemedlemmers økonomiske interesse. Disse foreninger skal registreres hos Erhvervsstyrelsen med CVR-nummer og overholde skatte- og afgiftspligter.
  • En erhvervsdrivende forening arbejder mod kommercielle formål, hvor foreningen typisk driver økonomisk virksomhed, eksempelvis brancheorganisationer eller foreninger, der leverer ydelser til medlemmer mod betaling. Her er fokus på at fremme medlemmernes økonomiske interesser.

Denne guide er særligt rettet mod ikke-erhvervsdrivende og frivillige foreninger, som samler mennesker med fælles interesser, uanset om det handler om idræt, miljøbeskyttelse, social retfærdighed eller dyrevelfærd. Foreningen kan blive en platform for at fremme din sag og skabe en positiv indflydelse i samfundet. Vi guider dig gennem de vigtigste skridt til at oprette en forening fra bunden.

Trin-for-tringuide til oprettelse af forening

1. Definer foreningens formål

Det første skridt i at starte en forening er at definere, hvad du vil opnå. Det vil give dig retning og sikre, at alle medlemmer arbejder mod samme vision. Stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvad er formålet med din forening?
  • Hvilke problemer vil du adressere?
  • Hvad er dine kortsigtede og langsigtede mål?

Når du har en klarvision, kan du lettere kommunikere dit budskab til potentielle frivillige og støttemedlemmer.

2. Lav research og find din niche

Undersøg, om der findes lignende frivillige foreninger i dit område. Det kan være nyttigt at lære af deres erfaringer og se, hvordan din forening kan udfylde en niche eller samarbejde med eksisterende grupper. Det vil hjælpe dig med at forstå det landskab, du træder ind i, og hvordan du bedst kan bidrage.

3. Udarbejd en forretningsplan

Selvom det kan virkeformelt, er en forretningsplan afgørende for at strukturere dine idéer. En solid plan hjælper med at overveje alle aspekter ved oprettelse af forening, herunder:

  • Formål og mission
  • Mål og strategier
  • Organisatorisk struktur
  • Finansieringsplan
  • Marketing- og kommunikationsstrategi

4. Rekruttér kernegruppen af medlemmer

En forening består af engagerede mennesker. Start med at rekruttere en kernegruppe af medlemmer, som kan hjælpe med at opbygge og drive foreningen. Det kan være venner, familie eller kolleger, der deler din vision.

5. Udarbejd foreningens vedtægter

Foreningens vedtægter er fundamentale dokumenter, der beskriver formålet, medlemsstruktur, bestyrelse, mødeprocedurer og økonomi - og disse kan med fordel udarbejdes, når du holder stiftende generalforsamling. De skal opfylde både formelle krav og overordnede krav, såsom:

  • Foreningens navn og formål
  • Medlemskriterier
  • Regler for generalforsamling og beslutningsprocesser
  • Bestyrelsens ansvar og roller
  • Regler for økonomi og regnskab

Når vedtægterne er på plads, kan du registrere foreningen hos relevante myndigheder som Erhvervsstyrelsen for at få juridisk anerkendelse. Dette trin er essentielt for, at din frivillige forening kan operere lovligt. Det kan dog nævnes, at de fleste foreninger, særligt de frivillige, ikke kræver et CVR-nummer, medmindre de ønsker at søge tilskud (f.eks. tilskud fra kommunen) eller indgå aftaler som juridisk enhed.

6. Skab en online tilstedeværelse

En stærk onlinetilstedeværelse er afgørende for at nå ud til potentielle medlemmer og frivillige. Opret en hjemmeside og profiler på sociale medier, hvor du kan delenyheder, arrangementer og opdateringer. Sørg for, at din online kommunikationer i tråd med foreningens mission og værdier.

7. Planlæg og gennemfør aktiviteter

Begynd at planlægge og gennemføre aktiviteter, der understøtter foreningens formål. Planlæg og gennemfør aktiviteter, der lever op til foreningens formål, og involvér alle medlemmer i processen. Det kan være alt fra fundraising-events og oplysningskampagner til frivillige arbejdsdage og workshops. Det er vigtigt at vise, at din forening er aktiv og gør en forskel.

8. Tiltræk og motivér frivillige

For at sikre, at dinforening vokser og trives, skal du tiltrække og fastholde frivillige. Identificer, hvad der motiverer dine frivillige, og skab en kultur, hvor deres indsats værdsættes. Sørg for at kommunikere klart, hvad du forventer af dem, og hvad de kan få ud af at være en del af din forening.

9.Finansiering og økonomi

At findefinansiering er en af de største udfordringer for enhver forening. De fleste frivillige foreninger har nemlig brug for økonomisk støtte for at kunne gennemføre deres aktiviteter. Overvej forskellige finansieringskilder såsom medlemskontingenter, fundraising-events, offentlige tilskud og sponsorater. Vær omhyggelig med at forvalte dine ressourcer effektivt og transparent.

10.Vedligehold fællesskabet

For at sikrelangsigtet succes er det vigtigt at pleje fællesskabet i foreningen og regelmæssigt evaluere dine aktiviteter og strategier. Skab rammer, hvor medlemmerne føler sig værdsat, og opfordrer dem til at bidrage med deres kompetencer og tid. Husk også at indsamle feedback fra medlemmerne, og vær villig til at justere dine planer baseret på deres input. En velfungerende bestyrelse, hvor fokus er på medlemmerne, kan være nøglen til at holdeforeningen struktureret og engageret.

Fra idé til virkelighed - Gør din forening til en succes

At stifte en forening kræver tid, dedikation og en stærk vision. Men med den retteplanlægning og engagement kan du skabe en organisation, der gør en betydeligforskel i samfundet.

En vigtig faktor foren succesfuld frivillig forening er også at have effektive værktøjer til at administrere medlemmer og aktiviteter. Et digitalt medlemssystem kan være en stor hjælp til bl.a. at:

  • Håndtere medlemskommunikation gennem e-mails og beskedplatforme
  • Organisere booking og aktivitetsstyring, såsom tilmelding til events
  • Kontrollere adgangsstyring for bestemte aktiviteter eller medlemskategorier

Et godt medlemssystem forenkler administrationen og frigiver tid, så du og foreningens medlemmer kan fokusere på det, der virkelig betyder noget - nemlig at skabe en positiv forskel. Start i dag, og se, hvordan din idé kan blive til virkelighed.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster det at starte en forening?

Det er gratis at oprette de fleste foreninger - både frivillige, almindelige og særlige foreninger. Det koster dog at oprette en forening med begrænset ansvar.

Hvor mange medlemmer er der behov for til at oprette en forening?

Der skal kun to personer til at oprette en forening. Det overordnede krav er, at der skal være minimum to medlemmer i en forening.

Hvilke overordnede krav er der ved oprettelse af foreningen?

Der er nogle overordnede krav, hvis du vil oprette en forening:

  • Der skal være mindst to medlemmer
  • Medlemmerne skal være enige om foreningens formål
  • Medlemmer skal betale kontingent, som skal finansiere foreningens aktiviteter
  • Det øverste organ er et repræsentantskab eller generalforsamling
  • Foreningen skal have en selvstændig ledelse

Hvordan opretter man - rent praktisk - en forening?

Du skal bruge MitID for at komme i gang med at oprette jeres forening -og hele rejsen begynder på virk.dk under "Start en virksomhed".

 

 

 

Tilbage til oversigt

500+ foreninger i
Danmark har allerede valgt os

Vores brugere er ikke i tvivl.
Se hvad de siger om goMember

Som medlemsadministrator for Sønderborg Vikingeklubs ca 2400 medlemmer er jeg ovenud tilfreds med goMember, jeg kunne faktisk slet ikke forestille mig at drive en klub af det omfang uden et system som goMember. De lytter til forbedringsforslag og udvikler løbende på systemet.
-
Per Langenberg, Sønderborg Vikingeklub
5
/5
www.sonderborg-vikingeklub.dk
Vi er særdeles glade for vores samarbejdet, der med deres webløsning har givet os et meget bedre overblik over klubbens medlemmer, aktiviteter og økonomi. Desuden får vi god og hurtig support når vi efterspørger det, og det hele leveres til en pris der er til at betale.
-
Ole Munk, Hundested Roklub
5
/5
www.hundestedroklub.dk
Da vi blev kunde hos goMember var der stort fokus på opstartsprocessen og de behov vi som forening havde. Her fik vi alt den hjælp som vi fandt nødvendigt og blev med stor tålmodighed og grundighed præsenterede for de mange funktioner goMember tilbyder.
-
Max Bjerregaard, Unge Moderater
4
/5
www.ungemoderater.memberlink.dk
goMember har erstattet vores selvkonstruerede medlemsdatabase og hjemmeside, regnskabsprogram og Rojournal. Nu er alt samlet ét sted og vi anvender goMember til alt og der er et totalt overblik over “egenskaber” og økonomisk mellemværende ved de enkelte medlemmer.
-
Per Rasmussen, Skælskør roklub
5
/5
www.skelskørroklub.dk
New Orleans Jazz Sønderborg bruger goMember til at holde styr på hele organisationen som dækker medlemsstyring, salg af koncert billetter, regnskab, foreningens historie bliver arkiveret i systemet, uden goMember ville det være rigtig svært at drive vores jazzklub.
-
Gerner Petersen, New Orleans Jazz Sønderborg
5
/5
www.neworleansjazz.nu